crimeking.punt.nl
De Moord op Jesse Dingemans 5 jaar later
5 jaar later:
 
Vandaag is het Precies 5 jaar geleden dat Jesse Dingemans op zijn school in Hoogerheide werdt vermoord door zijn halfbroer Julien Constancia. Jesse was met zijn klas bezig met de voorbereidingen voor het sinterklaasfeest in de aula van de school. Als Jesse rond 11 uur terug naar zijn klas loopt om een puzzel te halen staat Constancia ineens voor zijn neus deze steekt Jesse een paar keer in de nek. Als Jesse maar niet terug komt gaat zijn lerares kijken uiteindelijk vind zij hem in de hoek van de klas zij kan slechts constateren dat Jesse is overleden. Op 7 December 2006 wordt Jesse onder grote belangstelling begraven op de begraafplaats in Hoogerheide. De kastanjeboom waar Jesse altijd kastanjes plukte wordt omgedoopt tot monument "de boom van Jesse"

 

 

Dader en uitspraak:
 
De dader is de dan 22 jarige halfbroer van Jesse, Julien Constancia hij wordt dezelfde dag nog aangehouden en vast gezet in 2008 volgt de uitspraak in de rechtbank van 'S-Hertogenbosch.

Gerechtshof 's-Hertogenbosch, 26 februari 2008


Verdachte heeft op 1 december 2006 op een basisschool te Hoogerheide opzettelijk en met voorbedachten rade een jongen van 8 jaar oud die niet bij machte was om zich te verdedigen, op brute wijze van zijn leven beroofd. Dat de moord op een onschuldig en weerloos kind op klaarlichte dag in een basisschool, een plek die boven alles veiligheid moet garanderen, gevoelens van afgrijzen, angst en onveiligheid teweeg heeft gebracht in de samenleving, behoeft geen betoog. Vooral de wijze waarop het slachtoffer om het leven is gebracht, acht het hof weerzinwekkend. Met meerdere snijbewegingen is de hals en de nek van het slachtoffer nagenoeg volledig doorgesneden. Door dit gewelddadig en nietsontziende optreden is aan de ouders, zusjes en overige familieleden van het slachtoffer een immens en onherstelbaar leed aangedaan. Tevens is aan het personeel van de basisschool veel leed toegebracht, in het bijzonder aan de personen die Jesse Dingemans levenloos in het klaslokaal hebben aangetroffen. Dat dit een traumatisch ervaring oplevert, staat naar het oordeel van het hof buiten kijf. Vooral het feit dat de vraag van de nabestaanden, alsmede van het personeel van de school, waarom verdachte Jesse heeft vermoord naar alle waarschijnlijkheid nooit zal worden beantwoord, brengt diep leed met zich mee en kan een zeer belemmerende werking hebben bij de leedverwerking.
Het hof veroordeelt verdachte tot levenslange gevangenisstraf.
Maar Julien gaat in hoger beroep en krijgt uiteindelijk 12 jaar gevangenisstraf en TBS. hieronder een bericht over de veroordeling en de mening van de stiefvader van Julien
 
 
 
[UPDATE] HOOGERHEIDE - Net als in 2007 reageert Gosse Meerstra, de stiefvader van Julien C., met verbazing op het vonnis van het gerechtshof in Arnhem. "Dat hij nu tbs opgelegd heeft gekregen is een opluchting. Maar toch is de uitspraak niet fair."
Julien C. kreeg woensdag 12 jaar en tbs opgelegd voor doodslag op de scholier Jesse in Hoogerheide in 2006. "Als je het beschouwt als tegenwaarde voor een mensenleven, is het heel erg weinig. Ik ben niet voor oog om oog, tand om tand, maar dit vonnis doet geen recht aan wat er is gebeurd." Daarbij speelt ook mee hoe de straf in de praktijk uitpakt, vindt Meerstra. "Hij heeft nu vijf jaar vastgezeten. In het Nederlandse rechtssysteem betekent dat dat hij over drie jaar al aan zijn tbs kan beginnen. Dat is te snel."


Moord

Dat het hof Julien C. schuldig verklaart aan doodslag en niet aan moord noemt Meerstra moeilijk te begrijpen, zeker gezien de feiten die het onderzoek aan het licht heeft gebracht. "Het was wel degelijk moord. Misschien had hij het niet zozeer op Jesse persoonlijk voorzien, maar dat hij erop uit was om iemand te vermoorden, daarvoor bestaan allerlei aanwijzingen." De stiefvader van C. zegt het toe te juichen indien het OM besluit tegen het vonnis van het Arnhemse hof in cassatie te gaan.

Fränzel

Ook burgemeester Marcel Fränzel van Woensdrecht, waar Hoogerheide onder valt, is teleurgesteld over de twaalf jaar en tbs die Julien C. woensdag opgelegd heeft gekregen voor het doden van de 8-jarige Jesse Dingemans uit Hoogerheide. „Rationeel, juridisch en rekenkundig snap ik het wel, maar gevoelsmatig ligt dat anders”, zei Fränzel.

De burgemeester had liever gezien dat C. voor moord was veroordeeld in plaats van doodslag. Dan had de straf volgens hem hoger kunnen uitvallen. Het gerechtshof in Den Bosch veroordeelde C. eerder tot levenslang, maar dat hield bij de Hoge Raad geen stand. „Met die uitspraak van levenslang kon men tevreden zijn”, aldus Fränzel.

Lichtpuntje

Dat C. nu behalve een gevangenisstraf ook tbs heeft gekregen, vindt de burgemeester „een lichtpuntje”. „Het is heel wat dat het hof dat heeft opgelegd, ondanks het feit dat C. niet wilde meewerken aan onderzoek.”

Familie

Ook Edwin van Bruggen, een (achter)oom van Jesse Dingemans, is ontevreden over de uitspraak, zo meldt hij aan Omroep Brabant. "We zijn zwaar ontgoocheld. Voor ons geldt maar één straf en dat is levenslang." Van Bruggen was namens de familie aanwezig in de rechtszaal. Voor hem is er wel degelijk sprake van moord: "Jesse werd achterin de klas aangevallen, Julien C. had een paar seconden voordat hij helemaal achterin het klaslokaal was. In die tijd had hij zich kunnen bedenken, hij had weg kunnen lopen."
 
 
 

 

Reacties

Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl