crimeking.punt.nl
De zwartse bladzijden uit de surinaamse geschiedenis: De sergantencoup en de decembermoorden
Désiré Delano (Desi) Bouterse, Domburg (Suriname) 13 Oktober 1945, is op dit moment de negende president van Suriname hij is democratisch gekozen maar dat is niet altijd zo geweest.

De sergantencoup:

op 25 februari 1980 pleegde Desi Bouterse samen met Roy Horb en 14 andere serganten de sergantencoup.
De regering van premier Henck Arron werd afgezet op verdenking van corruptie. De adviseurs van Arron en Henck Arron zelf werden gevangen gezet en op 15 Maart werd Henk Chin A. Shen president van suriname.
 
De groep van 16:

De groep serganten die aan de coup mee deden bestond uit de volgende personen:
Desi Bouterse, Roy Horb,Paul Bhagwandas, Benny Brondenstein, Roy Esajas Steven Dendoe, Ernst Gefferie, Arthy Gorré, John Hardjoprajitno,Wilfred Hawker (Hawk) Ewoud Leeflang, Guno Madahew, John Nelom, Roy Tolud, Ruben Rozendaal en Marcel Zeeuw.
De meeste mensen uit de groep van 16 moeten nog terecht staan in verband met de decembermoorden in 1982.
Een aantal mensen is overleden waaronder Roy Horb hij heeft zich in zijn cel opgehangen

Roy Horb                                                                Desi Bouterse

 


8 December 1982 de decembermoorden:

Op 8 december 1982 werden 15 politieke tegenstanders van het militaire regime in suriname vermoord, Ik denk zelf dat alle moorden in opdracht van Bouterse zijn gepleegd, maar daar zijn de meningen over verdeeld, hier onder een lijst van de slachtoffers.

John Khemraadi Baboeram:
Was advocaat en werd op 8 December naar Fort Zeelandia gebracht en vermoord
Na de sectie op zijn lichaam bleek hij zwaar mishandeld te zijn voor zijn dood.
Hij had een gebroken bovenkaak en zijn tanden waren allemaal naar binnen geslagen, hij had diepe wonden in het gezicht een kogelwond bij zijn neus daarnaast had hij talloze inwendige bloedingen.
John Baboeram werd op 13 december 1982 begraven op Sarwa Oedai in Paramaribo.

Bram Behr en Lesley Rahman:
Waren 2 Journalisten Behr werd gearresteerd vanwege het schrijven van een boek over de wandaden die door de groep van 16 gepleegd zouden zijn, ook was hij leider van de oppositie en dus tegen het regime van Bouterse. Rahman werd gearresteerd vanwege het schrijven van een protestbrief.
Beide journalisten werden op 8 december in fort Zeelandia vermoord.
Paul Bhagwandas bekende later aan de Broer van Bram Behr dat hij bij de decembermoorden betrokkken was, het gesprek tussen de 2 werd opgenomen op een bandje, dat later zoek raakte en tot op de dag van vandaag nog steeds niet gevonden is.

Cyrill Richard Duncan Daal:
Was vakbondsleider en secretaris van de surinaamse moederbond.
Cyrill Daal werd op 8 December naar Fort Zeelandia gebracht omdat hij Bouterse tegenover een collega van hem (Maurice Bishop) belachelijk had gemaakt, Bouterse Zwoer wraak en zou het Daal wel betaald zetten.
Die middag op 8 december werd Daal naar de Kamer van Bouterse gebracht waar hij voor hem door de knieën moest, hij smeekte voor zijn leven. Bouterse vond dit niet mannelijk en castreerde Daal en daarna schoot hij hem dood. Volgens getuigen is hij ook mishandeld in zijn gezicht.
Eddy daal de broer van Cyrill is altijd aanwezig bij de processen van de decembermoorden hij zal Bouterse nooit vergeven voor wat hij gedaan heeft.

Kenneth Concalves:
Was Advocaat en een vriend van Gerard Spong, hij werd in de nacht van 7 op 8 december naar Fort Zeelandia gebracht en vermoord,omdat hij in een openbare krant pleitte voor het herstel van de democratische rechtstaat. hij werd eerst zwaar toegetakeld en zij neus werd gebroken, daarna is hij dood geschoten.

Eddy Hoost,Jiwansingh Sheombar en Surendre Rambocus:
Hoost was Advocaat Sheombar en Rambocus waren 2 serganten Samen werden ze verdacht van het beramen van een staatsgreep. Rambocus werd op 3 december veroordeeld tot 12 jaar gevangenisstraf maar 5 dagen later werden ze op de kamer van Bouterse doodgeschoten door hem persoonlijk. Rambocus zou 1 van de bewakers om een uzi gevraagd hebben dan zouden hij en Bouterse het wel samen uitvechten oog om oog tand om tand maar op dit verzoek is niet ingegaan.

André Kamperveen, Jozef Slagveer en Gerard Leckie
Kamperveen was in 1982 politicus hij trad af omdat hij het niet eens was met de gang van zaken binnen het regime Bouterse, hij wilde samen met Jozef Slagveer Gerard Leckie en Cyrill Daal een tegenstragie bedenken om Bouterse buitenspel te zetten daarom werden zij op 8 december op Fort Zeelandia geliquideerd.
Andre Kamperveen was in het bezit van 2 honden en een radiostation genaamd ABC, na zijn arrestatie werden de honden vermoord en zijn radiostation opgeblazen.


Harry Sugrim Oemrawsingh:
was Universitair docent en werd vermoord omdat Bouterse zich door de Universiteit bedreigd voelde OemRawsing kwma in het verzet en negeerde waarschuwingen van zijn vrienden om te vluchten. Zelfs na de moord op zijn broer is hij door blijven werken en dat heeft hem zijn kop gekost omdat hij wou vechten voor een goede zaak. Zijn Neef is namens de familie aanwezig bij de Processen rod de Decembermoorden.

Harold Cornelis Riedewald:
was advocaat,

In de vroege ochtend van 8 december werd Riedewald door militairen van zijn bed gelicht en naar Fort Zeelandia overgebracht. Hier werd hij in de loop van de dag geëxecuteerd. In het mortuarium werd later geconstateerd dat Riedewald door zijn rechterslaap was geschoten en zware verwondingen aan de linkerzijde van zijn hals had. Hij werd op 13 december begraven op protestantse begraafplaats Mariusrust in Paramaribo.

De lezing van de machthebbers van destijds was dat Riedewald, met Baboeram en Hoost de gevangenen Rambocus en Sheombar wilden bevrijden om samen een nieuwe coup te plegen rond kerst.


Robby Sohansingh:

Sohansingh, die bedrijfskunde had gestudeerd, had als zakenman een positie in het familiebedrijf. Na de staatsgreep onder leiding van Desi Bouterse in 1980, stond Sohansingh zeer kritisch tegenover het militaire bewind. Hij werd beschuldigd van betrokkenheid bij de tegencoup van Surendre Rambocus op 11 maart 1982: hij zou deze coup mede gefinancierd hebben. Sohansingh bracht zeven maanden in de gevangenis door, waar hij mishandeld zou zijn. In afwachting van zijn proces werd hij vrijgelaten, maar op 8 december 1982 werd hij door de militaire politie opnieuw gearresteerd, en overgebracht naar Fort Zeelandia. Hier werd hij samen met veertien anderen door soldaten vermoord. Ooggetuigen verklaarden later dat zijn lichaam sporen van ernstige mishandeling vertoonde, en schotwonden aan de voorzijde van het lichaam.

Frank Wijngaarde:

In 1982 was hijjournalist bij het Surinaamseradiostation ABC en was door zijn reportages een bedreiging geworden voor het militaire bewind. In de vroege ochtend van 8 december 1982 werden zestien tegenstanders van het militaire regime in Suriname gevangengenomen en daarop mishandeld. Vijftien hiervan werden vermoord door militairen op het terrein van Fort Zeelandia. Wijngaarde was de enige met een Nederlandse nationaliteit die werd vermoord.Freddy Derby was de enige overlevende van de groep.

Toen de militaire autoriteiten enkele dagen later het lichaam vrijgaven constateerden waarnemers bij hem een kaakfractuur, naar binnen geslagen tanden en kogel- en schotwonden in zijn gezicht. Zijn vader Edgar Wijngaarde, ex-minister van Financiën van Suriname, kreeg twee uur de tijd om een begrafenis te regelen. Na deze spoedbegrafenis vluchtte hij meteen naar Nederland waar hij op 70-jarige leeftijd zonder enige financiële middelen aankwam.

In december 1992 werd een herdenking georganiseerd in Suriname. Ruim twintig nabestaanden, waaronder vader Edgar Wijngaarde, reisden af naar Suriname. Vader Wijngaarde liet optekenen door het NRC "Als alles ordelijk verloopt, kan dit een deel van het trauma wegnemen"

In 1996 herinnerde de Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken Hans van Mierlo de Surinaamse regering eraan dat er ook een Nederlander was vermoord tijdens de Decembermoorden en drong namens de familie aan op een onderzoek. Het duurde uiteindelijk tot 30 november 2007 totdat het proces tegen de verdachten van de Decembermoorden begon.Reacties

op 20-10-2012 17:46
Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl