crimeking.punt.nl
De Doodsspagaat van Willem Endstra
Stille Willem:
 
Dol op de media is Willem Endstra nooit geweest daarom had hij de bijnaam stille Willem, de media schilderde hem steevast af als Louche Witwasser van crimineel geld vond hij.
 
het interview bij Business Class:
 
Bij wijze van uitzondering lanceert Endstra op 15 Mei 2004 een publicitair tegenoffensief door te verschijnen in Business Class het programma van Harry Mens. Daar wordt uiteraard zijn zakelijke relatie met John Mieremet en Willem Holleeder besproken, maar daar wil Endstra niets van weten en hij wimpelt het af hij zegt alleen een zakelijke relatie te hebben met Ria Eelzak de vriendin van Mieremet over Willem Holleeder zegt hij dat je die overal in Amsterdam kan tegen komen om de twijfel bij de kijker weg te nemen voegde Harry Mens daar nog aan toe ik ben Holleeder  ook wel eens tegen gekomen een hele aardige man.
Maar niets bleek minder waar want een dag na de uitzending op Maandag 17 Mei wordt Endstra voor zijn kantoor doodgeschoten zijn compagnon David Denneboom komt met de schrik vrij Endstra zelf had geen schijn van kans en overlijdt later in Het VU medisch Centrum in Amsterdam. Grote vraag is wie heeft Endstra doodgeschoten en waarom moesten ze hem nou juist hebben?
 
Criminele contacten:

Midden jaren 90 komt Endstra Willem Holleeder tegen die net heringetreden is in het criminele milieu na zijn gevangenisstraf voor de Heineken ontvoering. De 2 werden goede vrienden en bezochten jaren samen dezelfde sportschool, via Willem Holleeder komt Endstra ook in contact met John Mieremet en Sam Klepper.
Holleeder Introduceerde Mieremet bij Endstra met het verhaal dat Sreten Jocic kopstuk van de Joegoslavische maffia in Nederland Endstra wilde ontvoeren dan wel liquideren. Mieremet zegde toe het zaakje wel te zullen sussen en als dank daar voor wilde Endstra het criminele geld  van Mieremet en zijn partner in crime Sam Klepper wel witwassen, voor Klepper belegde Endstra ongeveer 7 miljoen gulden en voor Mieremet een slordige 50 Miljoen gulden dit geld wordt ondergebracht in allerlei nep BV's van Endstra het geld wordt 50-50 verdeeld tussen Endstra en Mieremet en klepper. Ook voor Willem Holleeder belegde Endstra in 1999 vele Miljoenen bij de witwasconstructie voor Holleeder waren 3 partijen betrokken Convoy vastgoed(Endstra) 50% voormalige Advocaat Bram Zeegers boor 30%  en een bv met de naam Leijenbergh vastgoed gevestigd op het huisadres van Holleeder de aandelen van Holleeder staan op naam van Maike Dijkhuis zijn toenmalige vriendin. Begin 2001 investeren Endstra en Holleeder in Electric BV waar ook Erik de vlieger zijn aandeel in had.Door al deze investeringen kon Endstra het verschil tussen wit en zwart geld niet meer goed zien dit leidde tot veel conflicten over geld met zware topcriminelen waardoor er voor Willem Endstra geen weg terug meer was hij zat tot over zijn oren in de onderwereld.
 
De Woonblokken van Willem Endstra:
 
Naast het vastgoed bezat Willem Endstra ook hele woonblokken in Amsterdam zo regelde hij  woningen voor Mink Kok en Stanley Hillis had hij Gokhallen in het wallengebied die hij later aan Holleeder moest geven.
 
Conflict met John Mieremet en breuk met Holleeder

Eind 2001 krijgt Endstra ruzie met John Mieremet die de belastingdienst en de FIOD op zijn nek heeft en geld van Endstra wil zien cash. De ruzie loopt uit de hand zo erg dat Mieremet in 2002 met getrokken pistool het kantoor van Endstra bestormt hij heeft lang genoeg gewacht en wil nu echt geld zien, kort daarna wordt er een moordpoging gedaan op Mieremet op 26 februari wordt Mieremet voor de deur van het advocatenkantoor van Evert Hingst neergeschoten maar overleeft de aanslag.
Ook met Holleeder doet Endstra geen zaken meer hij heeft zich inmiddels teruggetrokken uit het vastgoed waar Holleeder ook in zat. De gokhallen op de wallen heeft hij moeten afstaan aan Marcel Kaatee de financiele man van de Holleeder groep. Daarna begon Holleeder Endstra op grote schaal af te persen, die op zijn beurt geen kant op kon vanwege zijn criminele contacten en dus helemaal leeggezogen werd tot en met de spaarrekening van zijn ouwe moedertje.
 
 
 
Contacten met de CIE en de moordpoging op Willem Holleeder

Endstra verkeerde in doodsnood er zat nog maar 1 ding op Holleeder moest dood.
Endstra zocht contact met de Hells Angels afdeling in Amsterdam en hij zette samen met Willem van Boxtel een plan in elkaar om Willem Holleeder in het clubhuis van de motorclub Angels Palace op te blazen met een bom, Hij had er wel een paar tonnetjes voor over om Holleeder te laten opblazen maar Willem van Boxtel hield de boot af en het hele plan ging niet door uiteindelijk werd Big Willem van Boxtel bij de angels oneervol ontslagen en ging Endstra met de CIE(Criminele Inlichtingen Eenheid) praten. in 15 gesprekken doet Willem Endstra zijn verhaal over de afpersing en dat als hij niet betaaldt hij doodgeschoten zou worden en dat dat ook gebeurdt bij collega vastgoedhandelaren zo schijnt Erik de vlieger afgeperst te zijn en John Wijsmuller was toendertijd als de dood voor turkse crimineel Senol Tuna die ook voor Holleeder werkte en voor wie hij op de knieën ging en smeekte om zijn leven bleek uit de gesprekken.
WE: "Wijsmuller belde net op hij moest me dringend spreken want hij ging naar het buitenland die vent (Senol Tuna) wilde hem vermoorden die schiet hem dood dus ik zeg eh John doe nou kalm maar hij zegt ik wordt vermoord  en ik wil naar het buitenland dus hij is gewoon als de dood ja die Senol die is een beetje gek die trekt om het kleinste ding een wapen ook op kantoor"
Ook van Dino Soerel moet Endstra niets hebben. "Dat is dus gewoon de baas he iedereen siddert en beeft voor hem"
Ook verklaard Endstra tegenover de CIE dat Holleeder zo'n 15 á 20 liquidaties heeft laten uitvoeren en dat hij dat door Holleeder kreeg ingefluisterd. WH:" Ken je die en die blijf dan voorlopig maar uit zijn buurt." de persoon in kwestie werd dan binnen 2 weken geliquideerd.
 
Aanhouding Willem Holleeder:

De gesprekken worden na de dood van Endstra bijgevoegd in het Dossier Kolbak en in januari 2006 wordt Holleeder opgepakt voor afpersing belangrijkste bewijsstuk de Endstra Tapes.
Anno 2011 zit Holleeders straf er bijna op het zogenaamde Liquidatieproces is van tafel geveegd. We hebben een junk als kroongetuige  die alleen zijn eigen hagje wil redden dus ik kan wel stellen dat Endstra's biecht weinig tot niets heeft uitgehaald en hij dus voor niets is gestorven


 

 


Reacties

Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl